State of the Art of Technological Processes Used for Industrial Exploitation of the Main Agricultural Products Harvested in the Middle Magdalena Region of Santander

Authors

  • Merly Yurani Becerra Vesga Instituto Universitario de la Paz- UNIPAZ
  • Jan Franco Piocuda Cervantes

Keywords:

Processes, agribusiness, marketing, added value, quality, consumer, state of the art

Abstract

The objective of this project is to develop a study of the state of the technological processes for the industrial use of the main agricultural products produced in Magdalena Medio Santander, carrying out a scrutiny and analyzing the productivity levels according to the information collected. It is based on the collection of information highlighting the following stages: initially, it was determined which are the main agricultural products produced in Magdalena Medio Santander that have potential for industrial use, then the industrial applications of the agricultural sector in the region were characterized, through the preparation of a process map that allows identifying the technological stages involved in each product through bibliographic documentary review; finally, technological processes were proposed that allow new uses of the agricultural products produced in Magdalena Medio Santander based on the results of a state of the art.

References

ACEVEDO ESTUPIÑAN, Maria V.; PARRA ESCUDERO, Carlos O. y MUVDI NOVA, Carlos J. En: Vitae. Vol. 22 No.2. Medellín, Colombia. Mayo-agosto. 2015. Disponible en: <http://www.scielo.org.co/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0121-40042015000200006>.

AGUDELO-CASTAÑEDA, G. A., CADENA-TORRES, J., ALMANZA-MERCHÁN, P. J., & PINZÓN-SANDOVAL, E. H. Desempeño fisiológico de nueve genotipos de cacao (Teobroma cacao L.) bajo la sombra de tres especies forestales en Santander. En: Revista Colombiana De Ciencias Hortícolas. Vol. 12. No 1, 223-232 p. Colombia. 2018.

ALCALDÍA MUNICIPAL DE PUERTO PARRA Plan de Desarrollo 2020-2023. Municipio de Puerto Parra, Colombia. 369 p. Disponibleen: <https://puertoparrasantander.micolombiadigital.gov.co/sites/puertoparrasantander/content/files/000144/7189_1-pdm-final.pdf>.

BERNAL PINO, Carlos Mario y PINEDA RÍOS, Cristhian Eduardo. Estudio de factibilidad para la puesta en marcha de una planta procesadora de alimentos pre cocidos derivados del plátano en el corregimiento de Combia. Universidad Libre de Pereira. Pereira, Colombia. 2017. 145 p. Disponible en: <https://repository.unilibre.edu.co/handle/10901/17253>.

BUZÓN OJEDA, Jorge Elías. Fabricación de adoquines para uso en vías peatonales, usando cuesco de palma africana. Revista Inge-CUC. Vol. 6. No. 6. Octubre 2010. Corporación Universitaria de la Costa CUC. Barranquilla, Colombia. 67-78 p. Disponible en:<https://revistascientificas.cuc.edu.co/ingecuc/article/view/293>.

CARRILLO ROMERO, Miguel Angel. Investigación documental de tecnologías de producción agrícola en el cultivo de arroz (oryza sativa) para optimizar el uso del agua en el distrito de riego de El Zulia, norte de Santander. Universidad Nacional Abierta y a Distancia – UNAD. Bogotá. 2021. 92 p. Disponible en: <https://repository.unad.edu.co/bitstream/handle/10596/40905/macarrillor.pdf?sequence=1&isAllowed=y>.

COMPAÑÍA NACIONAL DE PERITOS AGRÍCOLAS - CONAPA. 10 beneficios de utilizar la tecnología en la agricultura. Los beneficios de la tecnología en el sector agrícola. 2019. [En línea] [Consultado el 10 de junio de 2022]. Disponible en: <https://conapa.es/beneficios-de-utilizar-la-tecnologia-en-la-agricultura/#:~:text=Permiten%20el%20an%C3%A1lisis%20individualizado%20de,conocer%20las%20propiedades%20del%20suelo>.

CORPORACIÓN COLOMBIANA DE INVESTIGACIÓN AGROPECUARIA -AGROSAVIA. Generación y vinculación de tecnologías para el apoyo a mejorar la producción, la productividad y la calidad de la yuca destinada al consumo fresco y la transformación industrial en regiones productoras de Colombia. 2020.

DUQUE, Oscar A. y CASTRO, Juan D. Estudio de factibilidad para la creación de una empresa comercializadora de productos derivados del plátano como harina, patacones recocidos y snacks en el departamento del Quindío. Universidad del Quindío. 2015. Disponible en: <https://bdigital.uniquindio.edu.co/handle/001/1849>.

FONDO NACIONAL DEL ARROZ. Transferencia de tecnología. 2020. Disponible en: <https://fedearroz.com.co/es/fondo-nacional-del-arroz/transferencia-de-tecnologia/>.

GALVIS, DANIEL JOSÉ. La Tecnología una Aliada del Agro. 2020. Disponible en: <https://semanarural.com/web/articulo/la-tecnologia-una-aliada-del-agro colombiano/1662>.

Published

2024-07-02