Theoretical analysis of business management of the supply chain in the area of procurement and purchasing with a focus on food safety

Authors

  • Sandra Yaneth Triana González Instituto Universitario de la Paz - UNIPAZ

Keywords:

Sustainable supply chain management, food safety, supply and purchases, sustainable suppliers, sustainable practices and technologies.

Abstract

Effective business management of the supply chain in terms of supply and purchasing with a focus on food safety is crucial for food quality and safety. Challenges such as limited access to relevant and quality literature are aspects that limit the understanding of the topic. That is why an analysis of key data is carried out for informed decision making. For this reason, a critical review of the literature is carried out to identify strategies in supply chain management focusing on food safety, which being the basis of the objectives. Likewise, a reference framework was created with historical, theoretical, and legal aspects, along with a methodological design. The document analyzes the importance of sustainable management in the food supply chain, emphasizing the implementation of sustainable practices, the selection of suppliers and the integration of environmental, economic, and social criteria. Key factors, such as social capital and top management support, are highlighted to improve supply chain sustainability. The research highlights the importance of cooperation, smart technologies and the consideration of multiple criteria for sustainability. Collaboration, innovation, and environmentally friendly practices are crucial to promoting responsible and efficient supply chain management in the food industry. The research focuses on the sustainable management of the food supply chain, emphasizing the integration of environmental, economic, and social criteria. Key findings highlighted the importance of collaboration, senior management support and selection of sustainable suppliers to promote responsible practices. Emphasis is placed on the need for sustainable practices, innovation and technology to ensure a more efficient and socially responsible food supply chain. Underlining, the importance of sustainability, cooperation, and innovation to achieve a sustainable and responsible supply chain in the food industry. Future theoretical research on food supply chain business management should focus on exploring the impact of social capital, top management support, collaboration between supply chain actors, integration of smart technologies, sustainable supplier selection criterio, and environmentally friendly practices.

References

Asociación de Bancos de Alimentos en Colombia (ABACO). (2023). Principales indicadores de situación nutricional en Colombia y Santander. Semana epidemiológica No. 06 del 05 al 11 de febrero de 2023. Informe realizado por el Observatorio de la Alianza de la Nutrición Infantil. [PDF] Disponible en: https://prosantander.org/wp-content/uploads/2023/02/Informe-Nutricional-Santander_compressed.pdf

Bernal, C. A. (2010). Metodología de la investigación. Administración, economía, humanidades y ciencias sociales (3.ª ed.). Editorial Pearson Educación. [PDF] Disponible en: https://abacoenred.com/wp-content/uploads/2019/02/El-proyecto-de-investigaci%C3%B3n-F.G.-Arias-2012-pdf.pdf

Bertalanffy, L. V. (1989). Teoría general de los sistemas. Fundamentos, desarrollo, aplicaciones (7.ª ed.). Fondo de Cultura Económica. [PDF] Disponible en: https://cienciasyparadigmas.files.wordpress.com/2012/06/teoria-general-de-los-sistemas-_-fundamentos-desarrollo-aplicacionesludwig-von-bertalanffy.pdf

Bianchi, L., Coppola, M. R., & Mutarelli, V. (2019). Dentro de la FAO. Historia de un Foro Global. Organización de las Naciones Unidas para la Alimentación y la Agricultura (FAO). [PDF] Disponible en: https://www.fao.org/3/ca3993es/CA3993ES.pdf

Carreño Solís, A. J. (2017). Cadena de Suministro y Logística. Fondo Editorial, Universidad Católica del Perú. [PDF] Disponible en: https://public-digitaliapublishing-com.ezproxy.biblored.gov.co/viewepub/?id=51222

Cardona Arbeláez, D., Rodríguez Arias, C. A., & Del Río Cortina, J. L. (2019). Logística y cadena de suministro: aproximaciones teóricas – prácticas. CECAR Editorial. [PDF] Disponible en: https://www.cecar.edu.co/documentos/editorial/e-book/logistica-y-cadena-de-suministro-digital.pdf

Chase, R. B., Jacos, F. R., & Aquilano, N. J. (2009). Administración de operaciones. Producción y cadena de suministro (12.ª ed.). McGraw Hill. [PDF] Disponible en: https://www.u-cursos.cl/usuario/b8c892c6139f1d5b9af125a5c6dff4a6/mi_blog/r/Administracion_de_Operaciones_-_Completo.pdf

Chiavenato, I. (2014). Introducción a la teoría general de la administración (7.ª ed.). McGraw Hill. [PDF] Disponible en: https://frrq.cvg.utn.edu.ar/pluginfile.php/15525/mod_resource/content/0/Chiavenato%20Idalverto.%20Introducci%C3%B3n%20a%20la%20teor%C3%ADa%20general%20de%20la%20Administraci%C3%B3n.pdf

Chopra, S. (2020). Administración de la cadena de suministro. Estratega, planeación y operación (6.ª ed.). Editorial Pearson Educación México, S.A. [PDF] Disponible en: https://www-ebooks7-24-com.ezproxy.biblored.gov.co/stage.aspx?il=9397&pg=&ed=

Cumbre Mundial sobre la Alimentación. (1996). 3 al 17 de noviembre de 1996. Roma, Italia. [PDF] Disponible en: https://www.fao.org/3/X2051s/X2051s00.htm

Departamento Administrativo Nacional de Estadística (DANE). (2023). Recuperado el 9 de agosto de 2023. Disponible en: https://www.dane.gov.co/

Departamento Nacional de Planeación (DNP). (2008). CONPES Social 113. Política Nacional de Seguridad Alimentaria y Nutricional (PSAN). [PDF] Disponible en: https://www.minagricultura.gov.co/Normatividad/Conpes/Conpes%20113%20de%202008.pdf

Escriva Monzo, J., Savall Llidó, V., & Martínez García, A. (2014). Gestión de Compras. McGraw Hill Education. ISBN: 978-84-481-9360-7.

Espinoza Herrera, N. (2017). Estudio sobre los fundamentos epistemológicos de la administración. Gestión en el Tercer Milenio, 20(40), 3-10. [PDF] Disponible en: https://www.studocu.com/pe/document/universidad-tecnologica-del-peru/formacion-para-la-investigacion/espinoza-estudio-sobre-los-fundamentos-epistemologicos-de-la-administracion-2017/4

Fernández Fernández, J. L., & Bajo Sanjuán, A. (2012). La Teoría del Stakeholder o de los Grupos de Interés, pieza clave de la RSE, del éxito empresarial y de la sostenibilidad. aDResearch ESIC, 6(6), 130-143. DOI: 10.7263/ADR.RSC.006.07. [PDF] Disponible en: file:///C:/Users/Lenovo/Downloads/Dialnet-LaTeoriaDelStakeholderODeLosGruposDeInteresPiezaCl-3980299.pdf

Foerstl, K., Schleper, M. C., & Henke, M. (2017). Purchasing and supply management: From efficiency to effectiveness in an integrated supply chain. Journal of Purchasing and Supply Management, 23(4), 223-228. DOI: 10.1016/j.pursup.2017.08.004.

García Anduiza, J. (2018). Gestión de la cadena de suministro: análisis del uso de las TIC y su impacto en la eficiencia. Tesis doctoral. Universidad Complutense de Madrid. [PDF] Disponible en: https://eprints.ucm.es/id/eprint/46224/1/T39544.pdf

García Santiago, F. A. (2006). La gestión de cadenas de suministros: Un enfoque de integración global de procesos. Visión Gerencial, 5(1), 53-62. [PDF] Disponible en: http://www.redalyc.org/articulo.oa?id=465545874007

Gordillo, G., & Méndez, J. O. (2013). Seguridad y soberanía alimentaria. Documento base para discusión. Organización de las Naciones Unidas para la Alimentación y la Agricultura (FAO). [PDF] Disponible en: https://www.fao.org/3/ax736s/ax736s.pdf

Hernández, R. (1995). La seguridad alimentaria y su aplicación en países de la Cuenca del Pacífico. Espirial, 1(2), 131-172. Universidad de Guadalajara. [PDF] Disponible en: https://www.redalyc.org/pdf/138/13810207.pdf

Isacson, A. (2001). Los nuevos dueños de Barranca. International Policy Report. [PDF] Disponible en: https://adamisacson.com/files/old_cip_colombia/0401barresp.pdf

Hernández Sampieri, R., & Mendoza, C. P. (2018). Metodología de la investigación. Las rutas cuantitativa, cualitativa y mixta. Ciudad de México: Editorial McGraw Hill Education. ISBN: 978-1-4562-6096-5.

Lerma, H. D. (2004). Metodología de la investigación: propuesta anteproyecto y proyecto (2.ª ed.). Bogotá: Ecoe Ediciones. ISBN: 958-648-372-X.

López Gallego, F. (1999). La administración como sistema gnoseológico. En búsqueda de un objeto de estudio. Revista Universidad Eafit, enero-febrero-marzo. [PDF] Disponible en: https://publicaciones.eafit.edu.co/index.php/revista-universidad-eafit/article/view/1080/972

Manrique Nugent, M. A. L., Teves Quispe, J., Taco Llave, A. M., & Flores Morales, J. A. (2019). Gestión de cadena de suministro: una mirada desde la perspectiva teórica. Revista Venezolana de Gerencia, 24(88), 1142-1156. [PDF] Disponible en: https://www.redalyc.org/articulo.oa?id=29062051009

Moncayo Miño, M. V. (2017). La consolidación de la gobernanza de la seguridad alimentaria y nutricional en América Latina. Elementos clave para una transición a partir del social network analysis y la experiencia de países que han aplicado leyes específicas (Tesis doctoral). Universidad Politécnica de Madrid. [PDF] Disponible en: https://dialnet.unirioja.es/servlet/tesis?codigo=172539

Moros, C. (2018). Programas de financiación de la cadena de suministro ofrecidos por los principales minoristas: un marco estratégico del proceso de evaluación de proveedores para la adopción potencial (Tesis doctoral). IE Universidad. [PDF] Disponible en: https://dialnet.unirioja.es/servlet/tesis?codigo=298335

Moreno, F. (2021). La importancia de la revisión de la literatura en la investigación formativa. Salutem Scientia Spiritus, 7(1). https://doi.org/10.21501/issn.2463-1426

Mut Tomás-Verdera, I. (2017). Factores determinantes del valor de la marca y su incidencia en la intención de compra. El caso de las telecomunicaciones en Senegal (Tesis doctoral). Universitat de Barcelona. [PDF] Disponible en: https://www.tesisenred.net/bitstream/handle/10803/463050/IMTV_TESIS.pdf?sequence=1

Organización de las Naciones Unidas para la Alimentación y la Agricultura, Fondo Internacional de Desarrollo Agrícola, Fondo de las Naciones Unidas para la Infancia, Programa Mundial de Alimentos, & Organización Mundial de la Salud. (2022). El estado de la seguridad alimentaria y la nutrición en el mundo. Adaptación a las políticas alimentarias y agrícolas para hacer las dietas saludables más asequibles. FAO. https://www.fao.org/3/cc0639es/cc0639es.pdf

Parra Peña, J., Niño Villamizar, Y. A., & Suárez Serrano, M. (2022). Reflexiones en torno a la logística de aprovisionamiento: antecedentes y tendencias. Ingeniería, 27(2), e203. DOI: https://doi.org/10.14483/23448393.17043

Pezhman Ghadimi, P., Chao, W., & Lim, M. K. (2019). Sustainable supply chain modeling and analysis: Past debate, present problems and future challenges. Resources, Conservation and Recycling, 140, 72-84. https://doi.org/10.1016/j.resconrec.2018.09.005.

Presidencia de la República de Colombia. (1971). Decreto 410 de 1971. Código de Comercio. Disponible en: https://www.funcionpublica.gov.co/eva/gestornormativo/norma.php?i=41102

Pounder, P. (2013). Una revisión de la gestión de la cadena de suministro y sus principales factores externos influyentes. Supply Chain Forum, 14(3). [PDF] Disponible en: file:///C:/Users/Lenovo/Downloads/SCFIJvol14-3-2013-PounderEtal.pdf

Ramírez Cardona, C. (2009). Fundamentos de administración (3.ª ed.). Ecoe Ediciones. Bogotá D.C. [PDF] Disponible en: https://www.google.com.co/books/edition/Fundamentos_de_administraci%C3%B3n/zXs5DwAAQBAJ?hl=es&gbpv=1&dq=introducci%C3%B3n+a+la+teoria+de+la+administraci%C3%B3n+wilburg&pg=PA251&printsec=frontcover

República de Colombia. (1996). Plan Nacional de Alimentación y Nutrición 1996-2005. Santa Fé de Bogotá, D.C., 29 de mayo de 1996. [PDF] Disponible en: https://colaboracion.dnp.gov.co/CDT/Conpes/Econ%C3%B3micos/2847.pdf

Rocha Medina, L. B., Gutiérrez Sánchez, A., Espitia Forero, F. F., Moya Espinosa, P. I., De Arco Paternina, L. K., López Castro, L. F., Romero Pérez, P. A., Bernal Rodríguez, O. R., Hernández Arango, E. R., Martínez Álvarez, F. A., Salazar Pedreros, G., & Ibáñez Díaz, A. (2020). Gestión empresarial de la cadena de suministro. Bogotá: Ediciones de la U. [PDF] Disponible en: https://content.e-bookshelf.de/media/reading/L-16123977-24594b4a39.pdf

Romero Romero, Y., & Sánchez Osorio, E. (2021). Cadenas de suministro agroalimentarias. Enfoques y perspectivas actuales en México. Revista Internacional de Investigación en Ciencias Sociales, 14(1), 1-18. [PDF] Disponible en: [https://www.researchgate.net/publication/355209124_Cadenas_de_Suministro_Agroalimentarias_Enfoques_y_perspectivas_actuales_en_Mexico](https://www.researchgate.net

Urzelai Inza, A. (2013). Manual básico de logística integral. Ediciones Díaz de Santos. https://books.google.com.co/books?id=M0LJ6yO9kisC&pg=PR13&dq=logistica&hl=es&sa=X&ved=2ahUKEwje0IqSma_rAhWNv1kKHS-eAScQ6AEwBXoECAYQAg#v=onepage&q=logistica&f=false. ISBN: 978-84-9969-552-5

Published

2024-11-30

How to Cite

Triana González, S. Y. (2024). Theoretical analysis of business management of the supply chain in the area of procurement and purchasing with a focus on food safety. CITECSA, 16(28), 19–29. Retrieved from https://unipaz.edu.co/revistas/revcitecsa/article/view/392